Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Buku Mengenai Kehilangan


Assalammualaikum,


Hari ni Mel nak buat book review mengenai buku ni: Pregnancy After A Loss - A guide for pregnancy after a Miscarriage, Stillbirth and Infant Death.


Tau tak bila Mel beli buku ni? Hari ke 34 berpantang. (Masa tu pakai jaket tebal, stokin tebal je pergi jalan-jalan, balik Kuching je terus berurut satu badan) Mel ikut Hubby pergi KL ambil stok. Pergi hari Isnin, balik hari Selasa. Mula-mula kami cari buku Trying Again, tapi both di MPH Midvalley dan Borders Gardens tak ada buku tu. My second choice is buku seperti di atas. Masa Mel beli, this is the last book available, buku ini nampak lama. Tak kisah la kan, yang penting isi di dalam nya.

Buku ini membincangkan perkara-perkara yang selalu bermain di fikiran Mama-Mama yang kehilangan baby. Isi buku ni tersusun seperti ini;

- Why did it happen: Banyak la sebab-sebab secara medikal or keadaan yang dibincangkan
- Will it happen again?: Macam mana nak elakkan daripada berlaku lagi ;(
- How long should I wait before trying again?: Soalan ini yang Mel selalu fikirkan. Hmm..
- Selepas tu buku ni dipecahkan mengikut trimester-trimester. Kalau 1st trimester macam mana nak buat..sampai nak deliver (Mel skip part ni, tunggu preggy nanti baru plan nak baca)
- After the baby arrives
- How does our partner really feels about this?: Yang ni Mel terharu, sebenarnya pihak suami sangat risaukan kita semasa kehilangan baby. Dia kena betul-betul kuat di depan kita, ntah-ntah di belakang, rasa sedih yang tak terhingga juga.

This book really helps on my grief for my baby angel. Di dalam buku ni, penulis banyak kumpul cerita dan pengalaman Mama-Mama seperti Mel. Ada yang lebih teruk pengalaman mereka. Oleh itu kita mesti banyak bersyukurrrr dan bersabarrrr (Macam Hubby selalu cakap..hehehe)

Mel highly recommend kepada sesiapa yang kehilangan anak kecil mereka dan bersedia untuk mencuba lagi. Yang penting mesti sentiasa positif dan percaya semuanya di tangan Allah. "Kun fayakun"


MamaAqeel yang suka baca buku
QuickEdit

You Might Also Like

4 comments:

  1. I still not dare enuff to feel how to prego again after the miscarriage.. tho sometimes berasa kan besttt mun pregnant a.s.a.p..mix feeling there..baruk tek ada kwn hubby mek n wifey nya dtg umah mek, wic is si wifey ya tek prego.. balit cdak terus hubby mek pdh, "dah besar dah perut **** tek".. oh la kaseh, piluk kedirik kmk..yup, hubby kita xmok tgk kita sedih kn mel..keep strong okie.. hugs!

    ReplyDelete
  2. hurm... i really don't know ade buku macam ni huhu... interesting nak bace la mel. nanti rina kene carik jugak. hmm be strong ye my dear.

    ReplyDelete
  3. thanks mel..
    i gonna get one..

    tatau pun ada....
    sob sob..i should read earlier!

    ReplyDelete
  4. Noa: You will be ready when you are ready. In the book it said, you are ready when the urge of having a baby is greater than losing one. Keep strong too ya!

    Rina: Itu la kan, buku mengenai pregnancy berlambak je kat book store, buku mengenai pregnancy loss, memang kurang, almost tak ada. Cuba la cari buku ni, atleast boleh menjawab persoalan kita ;)

    Ashra: Mel discover these kind of books masa berpantang hari tu. Tak buat apa-apa kan, surf Internet je, itu yang jumpa. Really helps.

    ReplyDelete

Follow @mamamelshoppe