Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Macam-Macam Perangai Manusia


Assalammualaikum,


Huuu~ Mel jarang dapat nak online kat rumah sekarang, since laptop Mel dipinjam adik. Nanti Mel nak hijack balik laptop tu! Rindu nak post blog and singgah blog kawan-kawan.

Anyway, Mel nak cerita sikit tentang perangai manusia ni. Tak pasal-pasal buat Mel menitiskan air mata..

Adalah seorang hamba Allah ni, kira kawan ofis la. Dia kan, balik-balik nak mengadu mengenai hidup dia. Tentang duit tak cukup nak tanggung keluarga dan anak-anak. Mungkin Mel tak berada di tempat dia, jadi tak tahu la bagaimana perasaan dia sebenarnya la kan. Tapi, kalau tengok dia pakai barang branded, baju kerja pun cantik-cantik je. Kalah Mel. *Ini bukan mengata OK, kenyataan*

OK, fine. Sekali dua kami dengar dia mengadu sambil dia menangis-nangis, kami semua support je. Mel just diam saja sebab malas nak layan sangat. Semua orang ada dugaan masing-masing, kalau kekurangan, ada la lebih atau nikmat lain yang Allah berikan, kan?

Tapi, bila dia sebut yang semua benda malang yang berlaku di dalam hidup dia terjadi selepas dia bersalin anak kedua dia, dan boleh pula dia cakap yang dia rasa anak dia tu yang menjadi penyebab semua ni, Mel jadi bengang sangat! Tak pasal-pasal Mel tertinggi suara kat kakak tu. Yang kita ni nak sangat anak, boleh ada orang yang senang-senang dapat anak, cakap macam tu. ISK ISK.Semua orang ada dugaan masing-masing, ramai yang bernasib lagi teruk dari kita. Yang penting kita bersabar dan bersyukur dengan segala nikmat lain yang ada. Kalau kita tak syukur, balik-balik cakap nak mati, kan dimurkai Allah nanti, ntah-ntah akidah dah terpesong. OPPSS. It's not for me to decide or judge k.

Mel sampai nangis-nangis cakap kat kakak tu, jangan la cakap macam tu. Sampai hati. Anak kan rezeki Tuhan. Tertutupnya pintu satu, terbuka pintu yang lain. Diharapkan apa-apa masalah yang kakak tu hadapi, dia dapat selesaikan atau diberi petunjuk daripada Allah.

Sekarang kakak tu dah cover-cover sikit depan Mel kalau dia nak mengeluh pasal hidup dia. Haih! Mana-mana la, asalkan Mel jaga hal diri sendiri. Yang penting kita dah nasihat kan?


MamaAqeel yang geram!
QuickEdit

You Might Also Like

11 comments:

  1. Kakak ya kedak drama queen jak oh. Dah lah kempang madah anak nya ngembak malang etc. Mun mena sik pat/sik mampu tanggung family besar, pande-pande lah polah family planning, jangan mala mikir nyaman berprojek jak tapi bila dah beranak nyalah anak indah. *yahhh kamek pun geram juak*

    Ngenang nya tek suka make barang branded, ya namanya orang sik mauk kalah ngan orang lain Mel. Sik salah beli semua ya mun kita mampu, gikpun ya hasil titk peluh kita, we deserve to spend it. Tapi mun spend jak pande, kakya jadi drama queen mintak kesian coz duit sik cukup, iboh jak lah. Bagus gik kita nengar Kak Lehot berklaka, ada gik faedah dari nengar drama queen ofis kitak ya.

    ReplyDelete
  2. Itulah manusia kan?Bila Allah bagi mudah, x menghargai,malah menyalahkn pula....Sekali Allah tarik blk,nyesal x guna dah...Teringat Min pernah baca 1 novel medic hasil pglmn sbnr seorg doktor..↲

    -Ada seorg isteri t'mgndg ank no.3,beria2 suami isteri tu nk gugurkn ank tu ats alasn dh cukup dh ada ank 2org( 1lelaki,1 perempuan),lagipun isteri tu bekerjaya,ssh nk jaga ank ramai2 la,mcm2 la alasan nk buang ank dlm kndgn tu smpai kn sgup mkn mcm2 bnda tajam.Tp bby tu stay kekal dlm kndgn smpai la 8bln,tiba2 wife tu sakit nk bersalin.Tp dh takdir,bby tu lahir tp x blh survive dan wife tu plk kena buang rahim sbb bleeding yg teruk..Ank mereka yg 2org diambil oleh adik wife nya utk dihntr ke umah ibu wife tu,tp dlm pjlnn merekal accident dan kedua2 ank meninggal dunia...

    ReplyDelete
  3. tulah. kita kena bersyukur dgn apa yg Allah dh bagi kat kita. ala mel, mel bg tau je kakak tu, dia kena ingat kalau dia susah time ni pernah tak dia bersyukur masa dia senang dulu, kalau dia sakit pernah tak dia ingat nikmat sihat yg Allah bagi. tulah manusia mel, sentiasa menyalahkan org lain atas kehidupan dan ujian yang xdpt dia hadapi.
    sabar jelah.

    ReplyDelete
  4. Lois Lane: Isk isk, mena kata kitak ya sis. Kamek nang malas nak lalek hal orang, tapi bila nya nyebut benda yang menganggu emosi kamek, terpaksa la tegur. Pelik-pelik jak perangey oo..

    ReplyDelete
  5. Min: MasyaAllah, hebatnya kuasa Tuhan. Mintak jauh-jauhla sikap macam tu. Selalunya manusia ni diberi dugaan senang berpanjangan, nak tengok sama ada dia bersyukur atau tidak. Tapi kalau hilang semua anak tu, nauzubillah..

    Ummu Syuhada: Itu la, memang kita manusia ni kalau boleh nak tunding jari kat orang lain dulu kalau ada masalah. Mudahan la perkara macam ni boleh mengingatkan kita sesama sendiri..

    ReplyDelete
  6. omg ngucap mek maca tok mel.sapa org ya tek?tok ku nereka mulutnya saknya insap.
    sampei ati nya madah gya.since ktk gelarnya kakak mestila umo nya dah tua kit dari kita nak n sepatutnya bila kin tua kin bagus olah tok adoh ehhhh manas mek maca eh.seyes
    jgn jak kita gya nak mel ooo
    mintak jaoh eh

    ReplyDelete
  7. ya allah......
    mudahan allah berikan pertunjuk padanya..


    *speechless*

    tiada harta yang paling berharga di dunia melainkan suami dan anak2..

    ReplyDelete
  8. Fieza: Nang manas ada kamek hari ya..tapi yalah, sik tauk macam ne keadaan nya, kali nang mena-mena susah ka, amik positif jak. Tapi jangannnn la ditusey madah anak jadi penyebab oo!

    Ashra: Mel pun harap orang tu diberi petunjuk dan hidayah..mudahan boleh menerima ujian dan bersabar. Kuasa bersyukur dan bersabar memang hebat..

    ReplyDelete
  9. Memang memacam ragam betul manusia ni...
    Sya pun ada kawan camtu... Tgh risau kalau terpregnant lagi, x cukup bdget, susah nak jaga 3org dll...
    Semalam join dia g klinik, 50-50 pregnant...
    But d week b4 dia g another klinik mintak ubat for period. Tp makan main-main.
    Dah tau 50-50 still nak makan d ubat. Bongok kan.

    I siap gtau kalau tanak anak tu bg jr i jaga (masa anak 2nd dulu pun cakap nak bagi, dah nampak muka anak trus x jadi. Bukan senang nak beranak kan).
    Tatau lah nak cakap apa org camni kan...

    Tapi kalau dia keep on makan ubat tu but pregnancy survive, kesian anak tu nanti... Apa punya mak la camtu...

    Nak kata x cukup budget, dia macam officemate mel jgk. Nak yg branded jer...
    Sanggup budget2 utk nak but diri sendiri semua nak lengkap..
    Ketahuilahhh ibu2 sekalian, masa kita dah lepas... Duit gaji kita tu rezeki anak2, hak anak2.. Tolonnglah utamakan anak berbanding diri sendiri...

    Masa takde anak, nak sangat anak... Dah ada tu tolonglah jaga elok2.
    Anak tu rrzeki n t'jawab...

    ReplyDelete
  10. Adlie: Kalau tahu susah nak jaga anak lagi, kenapa tak merancang kan. Kalau apa-apa jadi dengan baby kalau survive nanti siapa gak susah. Isk isk. Kita biarkan orang macam ni dengan hidup mereka, asalkan kita dah berusaha nasihatkan. Kita jadikan ikhtibar..

    ReplyDelete
  11. Isk, dugaan tu kerja tuhan. Xda maknanya dgn somebody tu hidup jd malang... sggh, meluahkan kekusutan tu x salah, tp pada-pada la...haish....

    ReplyDelete

Follow @mamamelshoppe