Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Weird Attitude



Assalammualaikum,


Mel nak share dengan semua yang sekarang ni Mel develop a very weird attitude.

Mel sekarang ni, malassss sangat nak hadir mana-mana majlis sosial seperti perkahwinan ke, pertunangan kawan-kawan apatah lagi kalau majlis cukur jambul baby orang. Mel dah jadi anti sosial ke? Or I just can't share any happiness with others?


Kalau kat FB pun sama juga. Kalau ada kawan-kawan birthday, Mel just tengok je nama orang yang birthday. Dulu Mel rajin nak wish, tapi sekarang buat dunno je. Entahla, hati macam malas nak wish. Belum lagi buka bab kawan-kawan dapat baby baru. Mel just tengok je. Tapi I don't have the strength to wish anything to my friends. WEIRD.

Kenapa Mel rasa macam ni. Obviously, it's one thing. I am still grieving. Maybe just for this time, I might be a little bit selfish to care only on my own feelings.

Ataupun sebenarnya Mel malas nak bersoal-jawab dengan orang lain kalau hadir majlis. Ada anak ke? What happen to your baby? Mana baby? Tak bawa baby sekali ke? The sad looks, the sorry words. OMG, I'm becoming a freak!

Oleh itu, di kesempatan ini, Mel minta maaf sangat dekat mana-mana ahli keluarga atau kawan-kawan yang terasa dengan my weird attitude, my withdrawal towards our relationships. It is not intentional or done on purpose. I hope this weird attitude with be gone soon! I do want to be happy for others!


MamaAqeel the weirdo ;)
QuickEdit

You Might Also Like

15 comments:

  1. Mel... I do feel d same before...
    Menyepi dr dunia FB dll alam maya... Alhamdulillah just for nearly 3months... Now alhamdulillah ok.
    Insya Allah your time will come soon...
    Sya ada bca 1blog, same situation as us... Tapi mmg dia sangat selamba. Bila org tanya mana anak, dia cakap kat rumah mak, or kat nursery and so on... Sbb malas nak cieta panjang.
    Tapi dlm hati dia tatau la apa yg dia rasa kan...

    I do find out a friend give birth on my due date (0806). Nak meraung rasanya... :((
    Lama jugak pikir nak ckp congrats ke nak diam... But at last i do wish her (nearly a week after she post the pict)... Siap tanya bole anggap anak angkat i tak? Hehehe...
    Apa pun, memang kekuatan amat diperlukan dalam situasi kita ni kan...

    Last nite jugak, went to mr hubby's farewell dinner... Admin tu ask bila due. I dah nak banjir, tapi tahan je, makan buat xtau. Mr hubby yg layankan bgtau d situation... Huhuhu... Bole plak dia cieta, dugaan kita semua lain2. Dia walaupun ada anak, all 3 x sehat sangat... Ngan jantung berlubang, penyakit kulit n apa ntah sorang lagi.
    Hurmmm... Tapi tetap tak sama kan... Anak sakit but still depan mata. Mmg t'jawab mak ayah nak kena jagalah anak tu...

    Wallahualam...

    ReplyDelete
  2. hai mel, nadya suka baca blog mel, xpernah miss pun.. =)

    hurmmm, nadya pun ada perangai pelik yg mcm mel sebut... perangai pelik ni start lepas berkahwin, sblm pregnant nur anis nadhirah lg.. wpun dh tgh mengandung dkt nur anis nadhirah pun mmg nadya xsuka nk jumpa-jumpa orang, sampai la skg, lg la malas nk jumpa orang kan... malas nk jawab soalan-soalan pelik yg orang tanya... terutama bg yg dh tahu apa jd pada nur anis nadhirah... penat nk bercerita.. bg yg xtahu ttg nur anis nadhirah.. nk kena tipu plak..bila org tanya, laju je suami nadya akan cakap "dh ada anak dh.. perempuan, 4 bulan...anak sihat... tinggal kt emak tolong jaga kjap..." mcm-mcm.. nadya mmg dh xselesa nk pergi bersosial.. klau nk kena pergi kenduri / majlis apa-apa mst kena fikir bnyk kali, xpun pergi waktu org dh xramai..

    wpun Allah ambil anak kita, bukannya kita xbahagia dgn suami kita.... orang je xfaham dan pandang keadaan kita ni mcm terlalu menyedihkan sgt... padahal klau nk diikutkan kita ni paling bertuah dan paling bahagia krn Allah sayang anak kita, anak kita ahli syurga... anak kita di antara golongan yg terpilih... bukan xda rezeki.. rezeki kita di akhirat.. kita tetap ada anak, kita tetap boleh sayang anak kita =)

    ReplyDelete
  3. Hai mama aqeel... sue selalu follow blog mama aqeel ni.. kagum dengan kekuatan mommy yg ade baby angel.. mama aqeel kene belajar terima hakikat dan terima dengan positifnya, yg setiap ape yg berlaku pasti ada hikmahnya.. Tuhan tu tau dah ape yg Dia rancangkan utk kite dan ape yg terbaik untuk kita.. bile kite boleh terima hakikat dan berfikiran positif, mama aqeel akan rase lebih tenang, dan sampai satu tahap, u feel very proud that God gave u a very special gift yg org lain/tak semua org ade.. iaitu 'baby angel' .. u are different n special than anyone else.. do make urself feel proud n better than anyone else(sampai satu tahap kalu u cite pasal bby angel u kat org yg beriye sgt nk tanye, org pon macam jeles je dgr sebab takde bby angel.. hehehe).. slowly it will ease ur pain n u'll find out that u'll become stronger than before.. InsyaAllah.. ~sue, a silent reader~ :)

    ReplyDelete
  4. Salam Mel, saya baru follow blog Mel nie melalui seorang teman.FYI saya juga ibu bertuah yg punya bidadari kecil di syurga.Hari ni hari ke-16 saya berpantang seorang diri tanpa ditemani sikecil.
    Pada awalnya saya juga susah nak terima kehilangan ni.Tapi blog Mel dan rakan2 yg senasib dgn saya banyak memotivasikan saya.Ada hikmah disebalik semua nie.
    Saya pun dah jadi macam anti sosial sekarang ni.Memang tak selesa kalau org datang ziarah kat rumah,apalagi kalau org tu bawak baby. Bukan apa, bila org tanya kenapa?macam mana terjadi?saya mula sebak.Hati yg tabah sebelum ni mula rapuh kembali.Saya cuma selesa bersama suami dan anak sulung saya je.
    Tak lama lagi, kita nak raya.Saya dh cakap awal2 ngan hubby yg saya taknak beraya kemana2.Saya cuma nak ziarah istana kecil anak saya je.Nak balik kg pun cam berat hati je sebab nanti sure org tanya, mana anak?(sbb haritu masa balik kg saya preggy).Pastu mesti tanya kenapa meninggal?macam mana terjadi?Hmm..susahnya nak jawab soalan yg akan menimbulkan rasa sedih.Padahal saya dah redha dgn semua nie.
    Harap Mel sabar ye.Kita sama2 usaha dan doa moga ada rezeki lagi untuk kita macam kawan2 kita tu(nadya dan pemilik blog Mr&Mrs Boxz).

    ReplyDelete
  5. Subhanallah..bagus nya komen kawan-kawan Mama Aqeel. Sungguh terharu kerana sudi membaca post Mel dan berkongsi pendapat.

    Adlie: Memang dugaan kita manusia ini lain-lain kan. Bila dah berlaku ni, baru tahu yang ramai orang lain pernah kehilangan anak, anak sakit, dugaan lain yang sangat mencabar. Apa yang kita alami adalah sebenarnya apa yang kita mampu pikul..insyaAllah

    Nadya: Hai Nadya! Mel hari-hari baca blog Nadya. Seronok sebab banyak post dalam satu hari. Tahniah on your new pregnancy. Memang kita sebenarnya beruntung kerana anak kita dipilih sebagai ahli syurga dan menjadi pemberat kita di akhirat kelak.

    ReplyDelete
  6. Sue: What strong words you have. Memang betul apa yang Sue cakap. Mungkin satu hari Mel akan mencapai tahap begitu. Merasakan sangat untung kerana ada baby angel Aqeel. I hope I can be that strong soon. Thanks for reading my blog ya ;)

    Zuliana: I'm sorry for your loss. It is a very ironic way to make friends like this. Mel harap yang Zuliana terus tabah. This 1st months memang mencabar sikit. After some time, keadaan akan semakin baik, tapiiii kadang-kadang 'blues' tu tetap akan datang.

    ReplyDelete
  7. Hehe..(sorry i gelak dulu..sbb apa? Sbb min ingatkan Min jer yang pelik..hehe...)
    Ntah la, ada masa rasa macam dah x brp kenal diri sendiri...Ada masa ok (leh gelak senyum), tup tup tetiba jadik tak ok lak (tetiba rasa sayu rasa nak nangis, rasa tak nak tgk org,merajuk ati tak tentu pasal...)

    ReplyDelete
  8. when it comes to your feeling,it makes me burst into tears :'(

    sebab mel adalah orang pertama yang saya kenal masa kita sama2 IUD dulu.knowing that,im a bit lucky than you,you make me more speechless.i have no words to sooth you,my dear fren.walaupun sgt2 rasa apa yang mel rasa.kdg tu tak kuat pun nak baca blog mel sebenarnya.

    mel,tak perlu lah ke blog saya pun.i really dun mind.coz apa yang saya tulis dalam blog is all about my hapiness coz this is the way i look at life.lagi banyak menulis tentang kegembiraan,mampu mengubat hati yang bersedih..

    kadang2 terasa jauh dgn u all semua.walaupun saya rasa kesedihan tu,tapi tak mampu bersama2 pun sebab semuanya anak pertama yang pergi dulu.tak terbanding pun dugaan yang u all semua lalui.

    papepun,
    kalu ada pape nak share nanti,mel tau nak cari saya kat mana kan.do keep my ctc no.
    =) will alwiz pray for you...

    ReplyDelete
  9. Sama lah,sy sehingga kini pun dekat almost 10 bln kehilangan...masih rasa malas nk ke tpt2 org ramai.Kalo pergi pun muka wat pekak dan asyik sibukkan diri dgn makanan jer..biarlah org kata sy kuat makan drpd tanya soalan bukan2...

    Ehh kenapa baby blh meninggal? Mak dia tk jga kesihatan ni...huhu,ajar kita menyalahkan diri dan merendahkan motivasi diri pulak

    Then sekarang dh preggy semula...ayat kerap dgt...Amboiii cptnya dapat pengganti?

    I hate ayat tu...tiada apa yg dpt menggantikan kehilangan kita.Yg bakal diperolehi akan dtg adalah anugerah baru utk ketabahan kita sekarang...Semoga rakan2 sy juga tabah & suatu masa nanti turut mendapat anugerah baru..Aminnnn

    ReplyDelete
  10. Min: Mel rasa normal la tu kan. Kalau tak rasa apa-apa lagi la pelik kot. Hehehe

    Ashra: Huwaaa..Ashra jangan la cakap macam tu. Tak kira anak pertama atau keenam pun, Mel rasa the pain is still the same and real. I hope that my post does not make people sad. I'm just expressing myself. Hehehe

    Mrsboxz: Aah la, semalam pun ada orang cakap macam tu kat Mel. Takkan tak perasan baby ada problem. Kenapa biar lemas ke? Haihhh...Kalau kita tahu, takkan la nak biorkan. Manusia2.

    Mel doakan semua Mama-Mama of Angels lain akan dapat rezeki cahaya mata selepas ni. Selepas baca komen-komen kawan-kawan, Mel bangga menjadi Mama bidadara syurga. Baby Aqeel di tempat yang terbaik sekarang ni ;)

    ReplyDelete
  11. Emm...tu sebab la gamaknya mak min kata kalau ada orang tanya kenapa baby meninggal, jawab jer dah sampai ajal...kita pun sampai ajal tak bersebab pun boleh 'pergi'..itu dah janji-Nya kan...Tapi ada kala nya min rasa betul gak, manusia ni kita cakap camni, dia kata camtu..dah tu?Penyudahnya kita yg sakit ati...

    Ermm..td min pi office husband min, blh pulak officer hubby tnya "Dah ada balik ke ni"(sambil tunjuk kat perut min..sabor jer lah, min ni baru pantang ke 48 hari...lekat kebende nyer...hissshhhh...sabo jer lah...

    ReplyDelete
  12. Sebenarnya dorang cakap macam tu sebab dah tak tahu nak cakap apa nak 'pujuk' kita. Memang tak logik betul la kadang-kadang tu. Baik diam daripada bercakap kan? Hehehe

    ReplyDelete
  13. Bole ke sbb tatau nak cakap apa? Huhuhu...
    Itulah soalan yg paling hampeh.
    Me also jiran depan ni tanya kat hubby but hubby xgtau me. Hahahaha... But i over heard dr dlm umah.

    Kalau jmpa org yg tatau yg bertanya da ada anak ke. I just geleng je la. Senang cieta...
    Kita je tau apa kita rasa.
    Diorang tak rasa, mana mungkin diorang tau d feel kan.

    ReplyDelete
  14. heheheh.. kak Adlitun Nur.. nanti kalu ade lagik org yg tanye da ade anak ke, sambil senyum dengan banggenye kt die, jawab je " Aderrr, kat SYURGA.. tengah tunggu mama n papa die.." haaa.. sure senyap org nye kalu kuar statement sentap cenggitu.. hihihi..

    ReplyDelete
  15. oh i just read this entry Mel, and it is SO me too. Kamek rasa malas glak nk bersosial n wish anyone pa2 glak kt FB unless that friends n family mmg dekat di hati, apatah lagik when kwn2 lain prego, mmg mek nanggar ajak, mcm jahat kn..tp mek mls mok kesah hal orang. just sometime rasa geram ada juak mek dgn insan2 tok, gago glak when org beranak kh prego kh or anything related to. harus nya bukak cerita kedak ney nya prego lah, kedak ney nya jaga anak lah, ngajar org berpantang lah..as if nya dah beranak sepuluh..huhu..sakit nyawa mek nanggar org gya..kedak lah semua pregnancy berakhir dengan happiness kan? insensitive sungguh :(

    hmmm..sorry mel, ctok indah tempat mek ngerepaks..but sapa lah yg nak faham kn, melainkan mommies of angels :)

    ReplyDelete

Follow @mamamelshoppe