Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Resepi Chocolate Chips Peanutbutter Cookies


Assalammualaikum,


Mel nak tunaikan permintaan kawan Mel untuk kongsi resepi Chocolate Chips Peanutbutter Cookies.

Ada 2 jenis resepi tau, satu resepi asal (yang agak manis/too sweet for my liking), satu resepi yang dikurangkan manisnya k.

Pecah pula pixels gambar ni. Burukkan tulisan Mel.

Resepi Asal.

1/2 cup butter
3/4 cup white sugar
3/4 cup brown sugar
3/4 cup peanut butter
1 egg
1 teaspoon of essence vanilla
1 teaspoon of salt
3/4 cup of flour
1 tablespoon of baking soda (serbuk penaik)
1 cup of oats
1 cup of chocolate chips

Resepi Kurang Manis (Tapi masih manis la juga)

1/2 cup butter
1/2 cup white sugar
1/2 cup brown sugar
1/4 cup peanut butter (Mel tak suka banyak sangat peanutbutter)
1 egg
1 teaspoon of essence vanilla
1 teaspoon of salt
3/4 cup of flour
1 tablespoon of baking soda (serbuk penaik)
1 cup of oats
1 cup of chocolate chips (or 1/2 cup pun OK, ikut suka la)

Note: Mel tak pakai cup standard untuk baking tu tau. Mel pakai gelas! Hahaha. Asalkan portion dia proportionate atau seimbang, OK la kan ;P

Cara-cara penyediaan:

1) Masukkan butter, white sugar, brown sugar, peanutbutter, lepas tu mix together.

2) Masukkan telur, vanilla essence, salt, baking powder dan mix together.

3) Dah agak-agak kembang tu, masukkan tepung (flour) ye. Mix together

4) Dah sebati tu, masukkan oats dan chop chips. Gaulkan.

5) Uli aduan bentuk bulat dan sederhana nipis. Uli kecil-kecil macam dalam gambar resepi tu k.

6) Bakar untuk first batch, hmm dalam 25 mins, selepas tu dalam 15 mins. Tapi kan, ikut kesesuaian oven masing-masing. Mel punya oven susah nak predict temperature dia. Hanya pastikan bawah cookies tu keperangan.

Note: The dough will not be firm, it will be a bit soft and oily. Jangan risau, just uli dan buat bentuk bulat. Buat sederhana nipis and bulat kecil-kecil macam dalam gambar resepi tu. Sebab, adunan kan dah letak baking powder, saiz cookies akan membesar sikit dari saiz asal adunan yang diuli.

Satu lagi, bila kita keluarkan cookies tu dari oven, kalau kita cucuk cookies tu, masih lembut tau. Jangan risau, biarkan sejuk. Dia keras sendiri.

Hasilnya:

Okayla kan saiz ni? Comel-comel jugakla..


Mel buat sekali ganda adunan di resepi tu. Maknanya, 2 portions la. Dapat banyak ni. Saiz ada besar, ada kecik. Sebab mula-mula Mel buat, terbuat besar sikit. Resepi di atas pun Mel tulis selepas trial and error daripada tahun lepas dan tahun ni ;)

Rasa cookies ni, hmm, kalau selera Mel memang sedapla. Anum cakap sangat sedap. Cubala dulu, dan boleh bagi maklumbalas dekat Mel kalau ada nak buat penambahbaikan. Hehehe.

SELAMAT MENCUBA!


MamaAqeel nak baking lagi weekend ni!
QuickEdit

You Might Also Like

No comments

Post a Comment

Follow @mamamelshoppe